Web site hız testi, bir web sitesinin doğru kodlanmış olması, estetik açıdan şık ve akılda kalıcı bir tasarıma sahip olması ve kaliteli içerik barındırması şartlarından sonra gelen en önemli mesela olan site hızının tespit edilmesi için faydalı ve gereklidir.
Web sitesine ev sahipliği yapan sunucunun konumu ve kalitesine bağlı olarak değişebilen web site hız testi yapılarak varsa diğer sebepleri de öğrenmek mümkün. Çevrimiçi araçların bazıları, web sitesinin hızını düşüren faktörleri ayrıntılı olarak vermekte. Bu araçlar kullanılarak sitenin hızını maksimum noktaya çekebilecek ipuçları öğrenilebilir.
Web Site Hız Testi Neden Önemli?
Bir web sitesinin açılış hızı, sitenin Google tarafından indekslenmesini ve kullanıcıların web sitesini ziyaret alışkanlıklarını doğrudan etkiler. İşin Google boyutuna girmeden önce kullanıcı tarafına biraz bakalım.
Kullanıcıların çoğu 1 ya da 2 saniye içerisinde açılmayan sitelerden çıkıyor ve daha sonra tekrar ziyaret etmek istemiyor. Bu durum web sitesinin trafiğini düşürdüğü için Google’ın sisteminde düşük puanlamaya maruz kalınıyor. Google’ın indeksleme sistemi de sitenin otoriterliğine göre çalıştığı için, yavaş web siteleri öncelikli olmaktan çıkıyor.
Google’ın geliştiricileri, yaptıkları açıklamalarda sitelerin bir saniyeden daha kısa bir süre içerisinde açılması gerektiğini belirtiyorlar. Dünyanın en çok kullanılan arama motorunun yetkilileri böyle bir açıklama yaptığı zaman, ister istemez her web site sahibi site hızını geliştirmenin yollarını aramaya başlıyor.
Öncelikle web sitesinin eksiklerini tespit etmek için kullanılabilecek bazı çevrimiçi site test araçları söyleyelim.
Google PageSpeed Insights
Web site hız testi yapmak denince akla gelen ilk mecra Google PageSpeed Insights elbette. Google’ın kendi ölçüm aracı olduğu için, algoritma güncellemelerine ve Google’ın indeksleme sistemine yönelik en doğru bilgileri almak mümkün.
Mobil ve masaüstü için ayrı sonuçlar veren araç, sadece site hızını değil optimizasyonun ne derece doğru yapıldığına yönelik sonuç da vermekte.
GT Metrix
Ücretsiz hız testi yapılabilecek popüler araçlardan biri de GT Metrix. Detaylı bir raporlama sistemi kullanan bu araç, iki farklı algoritmayı kullanarak raporlama gerçekleştiriyor. Detaylı raporlama içerisinde, sitenin hızını düşüren tüm faktörler teker teker, kaynak gösterilerek belirtiliyor.
WebPage Test
Genel anlamda, en ayrıntılı test ve raporlama seçeneklerine sahip olan araç WebPage Test. Farklı tarayıcılar seçebilme, lokasyon bazlı sorgulama, web sayfası ögelerini teste dahil etmeme gibi seçenekler mevcut.
Web Sitesinin Hızını Arttırmak İçin Neler Yapılabilir?
- İyi bir hosting firması ve ihtiyaçlarınıza karşılık verebilecek bir hosting planı seçmek çok önemli. Hosting kaynaklı yavaşlık problemlerini çözmek için yapılabilecek tek şey, daha iyi bir hostinge geçmektir. Paylaşımlı hosting planlarını tercih etmemeye özen gösterin.
- Web tarayıcıların hemen hepsinde önbellekleme sistemi kullanılmakta. Sitenin bazı kısımlarını ziyaretçinin önbelleğine kaydetmesini sağlayan bu sistem, WordPress’de basit bir eklentiyle yapılabilir.
- Sitedeki medyaları optimize etmek de bir diğer önemli konu. SEO çalışmaları için de elzem olan bu konu, WordPress site sahipleri için kullanışlı bir eklenti aracılığıyla halledilebilir. Eklenti kullanmayacak olanlara tavsiyemiz, fotoğraf, video vb. medyaları mümkün olan en küçük boyutuyla siteye yüklemektir.