Siber güvenlik, ağları, cihazları ve verileri yetkisiz erişim veya suça yönelik kullanımdan koruma ve gizliliğin sağlanabilmesi için gerçekleştirilen tüm uygulamalara verilen genel addır. Gündelik hayatın büyük kısmının dijital platformlar aracılığıyla idame ettirildiği çağımızda, en çok dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesidir.
Siber güvenlik, iletişimin e-postalar, akıllı telefonlar ve tabletler aracılığıyla, ulaşımın navigasyon uygulamalarıyla, alışverişin online mecralar aracılığıyla yapıldığı günümüzde, önemini daha da arttırmıştır. Kişisel bilgilerin ele geçirilmesi, kredi kartı bilgilerinin ele geçirilerek kullanılması gibi olumsuz durumların önüne geçebilmek için, bu konudaki güvenlik önlemleri gün be gün artmaktadır.
Siber Güvenlik Riskleri Nelerdir?
“Siber güvenlik nedir?” sorusunu yanıtladıktan sonra, iyi bir güvenlik sistemine sahip olunmadığında yaşanabilecek sorunlardan kısaca bahsedelim. Bazı riskler göze alınabilecek seviyedeyken bazıları sisteminizi ele geçirmeye yönelik yazılımlar, başkalarına saldırmak için sisteminizi kullanan hackerlar ya da kişisel bilgilerinizi kendi amaçları için kullanan dolandırıcılar gibi yüksek risk seviyesine sahip olabilir.
Bunlardan bazıları,
- Veri İhlali: Bulut tabanlı veri depolama sistemleri giderek daha yaygın hale gelmiş durumda. Verilerin buluta yüklenmesi esnasında, yazılımların bilgilerinize erişebilmesi mümkün. Güvenilir bir bulut sağlayıcısı seçmek, riskleri azaltmaya yardımcı olabilir.
- Kötü Amaçlı Yazılım Saldırıları: Genellikle “malware” olarak bilinen kötü amaçlı yazılımlar, sistem sahibinin iradesi dışında eylemler ve değişiklikler yapılmasına olanak tanır. Genellikle ücretsiz yazılımlar aracılığıyla bulaşmaktadır.
- Veri Kaybı: Özellikle işletmeler için büyük mali kayıplara sebep olabilen veri kaybı, depolama ortamında meydana gelebilecek sorunlar sonucunda tüm verilen kaybolmasına sebep olabilir.
- İç Tehditler: İşletme, kurum ve kuruluşlar için önem arz eden bu risk, çalışanların ve personelin siber güvenlik uzmanı tarafından eğitilmesi ve gerekli önlemlerin alınması yollarıyla azaltılabilir.
Siber Güvenliğin Arttırılması İçin Yapılabilecekler
Yukarıda saymış olduğumuz riskleri tamamen ortadan kaldırmanın bir garantisi olmasa da minimuma indirmek için alınabilecek önlemler mevcuttur.
- Yazılımlarınızı güncel tutun. Yazılımlarınızın ya da mobil uygulamalarınızın güncellemelerini ve geliştirmelerini yükleyerek güvenlik açıklarını azaltabilirsiniz.
- Güncel bir anti-virüs programı kullanın. Güvenilir bir anti-virüs programı kullanmak, kötü amaçlı yazılım vb. tehditlere karşı koruma sağlar. Sistem için tehdit oluşturabilecek bir riski tespit ettiği an karantinaya alır ve kaldırır.
- Daha güçlü şifreler kullanın. Kolay tahmin edilemeyecek şifreleri tercih edin ve her platform için farklı şifre seçmeye özen gösterin. Mevcut şifrelerinizi belirli aralıklarla değiştirin ve içerisinde büyük harf, küçük harf, sayı ve işaret olmasını sağlayın.
- Çok faktörlü kimlik doğrulama sistemi kullanın. İsim ve şifre dışında bir kimlik doğrulama prosedürü daha uygulanması anlamını taşıyan bu sistem sayesinde kişisel bilgileriniz daha güvende olacaktır.
- Güvenlik duvarı kullanın. Kişisel bilgisayarınızın güvenliğini sağlamak için yükleyeceğiniz bir güvenlik duvarı, sisteminizde sizin iradeniz dışında gerçekleşen trafiği engelleyerek saldırıları önler.
- Tanımadığınız e-posta adreslerinden gelen iletilere şüpheyle yaklaşın. E-postalar aracılığıyla kullanıcıların kimliklerini ve kişisel bilgilerini toplamak en yaygın saldırı biçimlerinden biridir. Güvenmediğiniz adreslerden gelen iletileri silin.