“Laravel Nedir?” sorusu yazılıma merak salmış ve kendini bu alanda geliştirmek isteyen pek çok kişinin cevabını aradığı sorulardan biri. Webde Laravel hakkında bazı şeyler okumuş ya da çevrenizden bazı şeyler duymuş olabilirsiniz. Duyduğunuz bazı şeyler size garip gelmiş bile olabilir.
Laravel Nedir, sorusunu cevaplamadan önce, Laravel’in kendine ait bir terminolojisinin olduğunu, bu yüzden bazı duyduklarınızın size garip geldiğini söyleyelim. Tinker, Artisan, Composer gibi tabirlerin ne anlama geldiklerini bilmiyor olabilirsiniz. Bu yazımızda, sizin için Laravel’i kısaca anlatmaya çalışacağız. Geniş kapsamlı bir rehber olmadığını baştan söyleyelim.
Laravel Nedir ve Laravel ile Neler Yapılabilir?
Laravel Nedir? Laravel, yerleşik özellikleri sayesinde web uygulamaları geliştirmeyi daha kolay ve hızlı hale getirmek için tasarlanmış, açık kaynaklı bir PHP framework uygulamasıdır. Son yıllarda yazılımcılar tarafından yaygın olarak kullanılmaya başlanmasının başlıca sebepleri vardır. Bunlar, Laravel ile yapılabileceklerin ne kadar çok olduğunu da ortaya koymaktadır.
- Laravel’e kendi isteğinize göre işlevler ekleyebilirsiniz. Açık kaynaklı olmasının en büyük avantajı bu. Kullanmaya alışık olduğunuz kod dizileri için kendi paketlerinizi oluşturabilirsiniz. Ya da Composer aracılığıyla kullanıma hazır paketleri aktive edebilirsiniz.
- Laravel ile eksiksiz bir kimlik doğrulama sistemi kurabilirsiniz.
- Object-relational (nesne-ilişkisel) haritalama yapabilirsiniz. Elouse ORM sayesinde veri erişimini çok daha basit bir şekilde yapabilir, veritabanı tablolarını sınıflar olarak görebilirsiniz.
- Düzinelerce önceden oluşturulmuş komut (işte Artisan burada devreye giriyor) ile birlikte gelen CLI isimli bir arayüzü kullanabilirsiniz.
- Laravel’i kullanarak otomatik testlerin avantajlarından faydalanabilirsiniz.
Laravel Frontend mi Backend mi?
Kısaca cevap vermemiz gerekirse, Laravel backend’dir. Daha uzun bir şekilde açıklamamız gerekirse, Laravel PHP iyice kavranmadan verimli kullanılamaz. PHP’yi iyi kavrayan bir yazılımcı Laravel’i, kullanıcı hesapları, dışa aktarma, sipariş yönetimi gibi backend gerektiren özelliklere sahip bir uygulama oluştururken kullanabilir.
Laravel PHP Bilmeden Öğrenilir mi?
Daha önce de söyledik, tekrar edelim. Laravel özünde PHP’dir. PHP bilmeden Laravel’i kullanmak, onun tüm fonksiyonlarını ve işlevlerini kullanamamak anlamına gelir. Potansiyelinin tamamını keşfettiğinizde, Laravel’le harikalar yaratabilirsiniz. Bunun için PHP ve OOP kavramlarını iyice bilmenizde fayda var.
Laravel’i Nasıl Öğrenebilirsiniz?
PHP biliyorsanız, Laravel’i öğrenmekte pek zorluk çekmeyeceksiniz. Bu kullanıcılar için online dersler, YouTube videoları, podcast’ler gibi pek çok kaynak mevcut. Sıfırdan öğrenmek isteyenler için de bu kaynaklar kullanılabilir fakat öyle hızlı bir öğrenme süreci beklemeyin.
Laravel, açık kaynaklı bir araç olduğu için bu konuya eğilen pek çok yazılımcı var. Dolayısıyla webde ayrıntılı bir araştırma yaparak hangi kaynakların sizin için faydalı olacağına karar verebilirsiniz.
Gerek yepyeni bir programlama dili öğreniyor olun gerekse mevcut birikiminizi arttırmak için Laravel’i de öğrenmek istiyor olun, unutmayın ki bilgi haznenize yepyeni şeyler eklemenin bir kısa yolu yoktur. Denemek, yanılmak, tekrar denemek ve tekrar yanılmaktan başka bir çareniz yok. Her yanılmanızda yeni bir şey öğrenecek ve her seferinde kendinizi geliştirmiş olacaksınız.
Laravel’in resmi web sitesi için buraya tıklayın.