IOT Telemetri ve SCADA

IOT Telemetri ve SCADA nedir, uzak algılayıcı sistemler ile nesnelerin interneti arasındaki bağlantı geleceğin yazılım ve donanım teknolojilerini nasıl etkileyecek? İnternetin hayatımıza girmesinin ardından insanlar tarafından kullanıldığı ilk cihazlar bilgisayarlardı. Ancak günümüzde artık kullandığımız eşyalardan, seyahat ettiğimiz otoyollara kadar pek çok varlığın internet teknolojisini kullanması planlanıyor.

internet of things (IOT – nesnelerin interneti), günlük yaşantımızda kullandığımız eşyaların internet aracılığıyla çeşitli sistemlerle veri alışverişinde bulunabilmesidir. Bir nesnenin “akıllı” olarak nitelendirilebilmesi için herhangi bir sistemle veya başka nesneyle iletişim kurabilmesi gerekir. Bu iletişimi ise Sensörler, biyoçipler, devre kartları, aktüatör gibi donanımlarla yapabilmektedir.

Telemetry (uzölçüm) ise bir sistem ya da tesisin uzaktan kablo veya kablosuz olarak izlenmesi, kendisinden veri toplanabilmesi; bu sayede de kontrol edilebilmesidir. Bir telemetri cihazı uzaktan herhangi niceliği ölçmek için kullanılır. Telemetry sensörleri,

  1. İletim yolu
  2. Görüntü
  3. Kayıt veya kontrol

aygıtlarından oluşur. Dolayısıyla IOT (nesnelerin interneti) bir nesnenin akıllı olabilmesi; telemetry uzak konumlardan veri toplayarak alıcı sistemlere ileten teknolojilerdir.

[us_single_image image=”9092″ size=”full” css=”.vc_custom_1558961159650{margin-bottom: -75px !important;}”]

IOT Telemetri Nedir?

Internet of things henüz yeni başlayan çok geniş bir teknoloji kümesidir. Akıllı nesneler ortamdan sensörler aracılığıyla topladıkları bilgileri iletebilmek için bir ağa bağlanmak zorundadır. Bu ağa ilettikleri veriler telemetri olarak adlandırılır. Basit bir veri alışverişinde telemetry çok büyük olmayabilir ancak onlarca, yüzlerce hatta binlerce sensörden veri göndermek zorunda olduğunuzu düşünün. İşte bu noktada çok iyi optimize edilmiş, sınıflandırılmış telemetri verilerine ihtiyacınız olacaktır.

Telemetri verileri kullanım alanına göre bulut ağda veya cihazda durum bilgisi değişkeni olarak depolanabilir. Cihazda depolanması, akıllı nesnenin donanım gerekliliklerini arttıracaktır. Bulutta depolanması ise stabil çalışan bir ağ bağlantısına ihtiyaç doğuracaktır. Her iki senaryoda da mümkün olduğunca kusursuz kodlanan telemetri verileri oluşturulması gerekecektir.

SEO Nedir? – Adwords DanışmanlığıAnkara SEO

Telemetri Neden Önemlidir?

Telemetrinin önemi aktardığı verinin ne kadar kullanışlı olduğu ve mümkün olan en hafif yazılımla kodlanıp kodlanamadığında gizlidir. Çok büyük boyutta oluşan telemetri dataları sistem kullanıldıkça depolama sorunlarına neden olabilir. Diğer yandan her türlü senaryo düşünülmeden hazırlanırsa, sistemin kilitlenmesine neden olabilir.

İçinde bulunan ürünler için ortam sıcaklığının son derece önemli olduğu bir soğuk hava deposu düşünelim. Bu depodaki her bir odada 3 sensör kullanılsın: kapı girişi, orta nokta ve kapıya en uzak nokta. Kurulum aşağıdaki şekilde yapılabilir.

{deviceID: "temptest320", "location": "entrance", "room": 116, "temp": 04 }

{deviceID: "temptest321", "location": "interior", "room": 116, "temp": 03 }

{deviceID: "temptest322", "location": "backside", "room": 116, "temp": 0 }

Bu verilerle odanın her yerinde yeterli soğukluğun sağlanıp sağlanamadığı rahatlıkla ölçülebilir. Ancak bu 3 değişken değeri bir ortak paydada buluşturmak gerekecektir. Çünkü kontrol eden kişi için asıl önemli olan ortalama sıcaklıktır.

{deviceID: "temptest320", "room": 116, "temp_entrance": 04, "temp_interior": 04, "temp_backside": 0, "average_temp":  3,5 }

Görüldüğü üzere ortalama sıcaklık değeriyle sağlıklı sonuç alınıp alınamadığı ölçüldü ve 3 ayrı veri tek bir veriye dönüştürüldü. Daha karmaşık kullanım alanlarında onlarca farklı değişken olacağı düşünülürse, telemetri verilerinin önemi daha iyi anlaşılacaktır.

[us_single_image image=”9097″ size=”full”]

SCADA Nedir?

Supervisory Control And Data Acquisition (SCADA), geniş alana yayılmış tesis vb. yapıların tek bir kontrol merkezinden bilgisayar, cep telefonu, tablet gibi cihazlarla izlenebildiği sistem yazılımlarıdır. Yukarıda anlattığımız IOT cihazlardan toplanan telemetry verilerinin:

  • Analiz edilmesi
  • Yorumlanması
  • Kontrol edilebilmesi
  • İzlenebilmesi
  • Komut verilebilmesi

SCADA yazılımlarının işlevi olarak açıklanabilir. Dolayısıyla nesnelerin internetinden elde edilen telemetry datalarının kapsamlı işleve sahip olması ancak SCADA sistemlerle mümkün olmaktadır. IOT Telemetry and SCADA bu noktada birbiriyle iç içe komple bir yazılım ve donanım sistemidir.

SCADA kullanım alanları olarak:

  • Su Toplama-Arıtma-Dağıtım Tesisleri
  • Elektrik Santralleri
  • Doğalgaz Tesisleri
  • Nükleer Tesisler
  • Trafik Kontrol Sistemleri
  • Otomotiv Endüstrisi
  • Gıda Endüstrisi

gibi iş alanlarını örnek olarak gösterebiliriz. SCADA’nın en basit tanımı tüm tesis işlemlerinin tek merkezden gözlenmesi, denetlenmesi, veri toplanması-raporlanması ve kontrol edilebilir ünitelerin oluşturulabilmesidir. Bu yüzden üretim, depolama, tüketiciye ulaştırılan her türlü ihtiyaç gibi oldukça geniş kullanım alanına sahiptir.

IOT Telemetri ve SCADA

Üretim tesisinizin SCADA yazılım paketleriyle en doğru verilerle kontrol edilmesi; üretimini yaptığınız cihazları IOT teknolojilerle donatılması sizleri geleceğin dünyasına bir adım daha yaklaştıracaktır. Gelecekte tüm üretim endüstrisinden, günlük hayatta kullandığımız nesnelere kadar çok geniş bir kullanım alanına sahip olacak IOT Telemetri ve SCADA teknolojileri hakkında profesyonel yazılım çözümleri için MGA Bilişim ile iletişime geçebilirsiniz.