Google domains nedir? sorusunu cevaplamadan önce domain nedir? sorusu cevaplayalım; domain, bir web sitesi oluşturabilmek için öncelikle sahip olunması gereken alan adına verilen isimdir ve web sitesinin URL adres kısmını oluşturur.
Peki dünyadaki en büyük arama motoru olan Google’ın yeni projesi Google domains nedir? Google Domains, web siteleri için alan adı almak isteyen kişi, işletme veya kurumlara domain temini yapan yeni bir servistir. Uzun yıllardır Google’ın üzerinde çalıştığı ve bazı ülkelerde kullanıma sunduğu hizmet, sonunda Türkiye’deki kullanıcılara da açılmış durumda.
Google Alan Adı Servisi Google Domains Nedir?
Domain -Türkçe karşılığı olarak bilinen alan adı- isim, kelime veya rakamların internet üzerinden tescil edildiği adreslerdir. Her web sitesinin öncelikle sahip olması zorunlu olan alan adları, IP adresleri üzerinden yayın yapma mantığına dayanır. Domain şirketler, işletmeler ve markalar için önemli olduğu kadar küçük ve orta boyutlu işletmeler (KOBİ) için de önemlidir. Çünkü; web sitesi günümüzde tüm ticari ve hatta kişisel girişimlerin olmazsa elemanlardan biridir.
Kişi veya tüzel kişilerin internetteki adresleri ve kimlikleri olan web sitesi tasarımı için aynı isimle domain almak oldukça önemlidir. Şimdiye kadar domain satın alma işlemleri, aracı birçok şirket tarafından sağlanmaktaydı. Fakat Google 2014 yılından beri domain sağlayıcı hizmetinin üzerinde çalışarak bu alanda hizmet vermeye başlamıştı. İlk başta beta sürümünü 2014 yılında bazı kullanıcılara açan şirket, daha sonra hizmetin tam sürümünü bazı ülkelerde kullanıma sunmaya başladı. Nihayet 2 Aralık 2020 tarihinde Türkiye’deki kullanıcıların da hizmetine açılan Google Domains, artık yeni özellikleriyle kullanıma açılmış bulunuyor.
Google Domains Özellikleri Neler?
Google domains hizmete açıldığından beri kullanıcılar tarafından çok tercih edilmeye başlandı. Bunda şirketin benzer hizmetleri veren gelişmiş altyapısı ve teknolojiye yaptıkları yatırımların etkisi oldukça büyük. Özellikle son yıllarda bireysel kullanıcılar kadar KOBİ’lere ve küçük işletmelere profesyonel mail servisi, bulut sistemi, çevrimiçi ofis uygulamaları gibi hizmetler veren Google, bu alanda kullanıcıların güvenini kazanmıştı.
Google Domains’in avantajları ve özellikleri ise şu şekilde;
- Gizlilik: Normalde bir aracı şirketten domain aldığınızda, eğer alan adı sahiplik bilgilerinizin gizli kalmasını istiyorsanız o şirkete ekstra ödeme yapmanız gerekiyordu. Google Domains hizmetinde bu özellikten ücretsiz bir şekilde yararlanabilirsiniz
- Mail Desteği: Alan adlarının ve hostinglerin en büyük problemlerinden biri alan adıyla biten mail almaktır. Google Domains, G-mail altyapısını kullanarak 100 adet şirket hesabı kullanımına izin veriyor
- Yönlendirme: Alan adı yönlendirme yapabilir, başka bir şirketten aldığınız alan adını da Google Domains’e transfer edebilirsiniz
- Subdomain: Google Domains ile bir alan adına ait alt alan adları da kurmanız mümkün oluyor.
Domain (Alan Adı) Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Domain almak, bazen çok zor ve yorucu olabilmektedir. Çünkü almak istediğiniz domainlerin başkaları tarafından alınmış olma ihtimali yüksektir. Sizin internet dünyasındaki dijital adresiniz ve kimliğiniz olacak olan domain adresi sizi, sizin istediğiniz şekilde tanıtmalıdır.
Domain alırken dikkat edilmesi gereken noktalar ise şu şekildedir:
- Alan adınız mümkün olduğu kadar marka veya işletme adınızla aynı olsun
- Alan adının olabildiğince kısa olmasına önem verin
- Domainin akılda kalıcı olması size avantaj sağlar
- Okunması, yazması kolay ve mümkünse Türkçe karakter olmaması faydalı olacaktır
- Noktalama işareti ve rakamlar kullanmayın
- .com uzantılı alan adı önceliğiniz olsun
- Domain geçmişini araştırmanızda fayda var
- Arama motorlarında kolay bulunabilmesi için SEO uyumlu kelimelerden seçin
- İstediğiniz ve size uygun alan adı alınmış ise kelimenin önüne bir ek veya sıfat getirebilirsiniz
Bir alan adı aldıktan sonra web sitenizi kurmak için bir de hosting hizmetine ihtiyacınız vardır. Web sitesindeki verilerin tutulduğu yer olan hosting nedir? Son olarak da ona bakalım.
Hosting Nedir?
Hosting yani web barındırma hizmeti, web sitesinin tüm içeriklerinin paylaşıma açık sunucular üzerinde depolanması ve yayınlanması hizmetidir. 7 gün 24 saat sürekli bir şekilde paylaşıma açık olması gereken host, web sitesi alan adıyla birlikte alınması gereken bir hizmettir. İçerisinde disk, trafik, e-posta, site barındırma, RAM ve subdomain gibi birçok özellik bulunan hostun, ihtiyaçlar dahilinde araştırılıp alınması gerekir.