Dijital pazarlama nedir? Sorusunun alanı oldukça geniş olsa da tanımı basittir. Dijital pazarlama, bir ürün veya hizmetin internet temelli araçlar ve mecralar kullanılarak satışının yapılması faaliyetleridir. Günümüzde internet kullanımının bu denli yüksek olduğu bir dönemde dijital pazarlamanın gücü ve önemi tartışılmaz bir boyut kazanmaktadır.
Günümüzde üzün veya hizmetlerini internetten satmak isteyen her işletmenin dijital kanallara gereken yatırımı yapması gerekir. Peki, dijital pazarlama nedir? Dijital pazarlamanın önemi nedir? İnternet tabanlı satış beraberinde sınırların kaldırılmasını getirmiştir. Bu sayede lokasyona bağlı kalmadan marka ve işletmeler hedef kitleleriyle etkileşime girebilmekte ve satış kanalları oluşturabilmektedir.
Dijital Pazarlama Nedir? Neden Önemlidir?
Dijital pazarlama eyleminin ilk örneği genellikle 1971 yılında atılan ilk e-maile kadar dayandırılır. Fakat günümüzdeki anlamında kullanılması 1990’lü yılların başına tekabül eder. İlk reklam pop-up’ı ise 1994 yılında tasarlanıp tıklandığında başka bir adrese yönlendirilmiştir. O günden sonra internet tabanlı satışlara yapılan yatırımlar artmıştır. Fakat dijital pazarlama asıl etkisini ancak internetin tüm dünyada yaygınlaşmasıyla göstermiştir. Bu da 2000’li yılların ortalarına tekabül etmektedir. Bu dönemden sonra internet kullanıcı sayısı hızla artmaya başlamış, internet dünyanın en ücra yerlerine kadar girmeyi başarmıştır. 2020 yılında yapılan TÜİK araştırmasına göre evden internete bağlanma imkânı %90,7’ye; 16 – 74 yaş arasındaki kişilerin internet kullanım oranı ise %79’a ulaşmıştır.
İnternetin bu kadar yaygın olması, mobil teknolojilerin neredeyse her eve girmesi dijital pazarlama açısından şöyle bir sonuç doğurur; pazarlamak istediğiniz ürün veya hizmetlerin hedef kitlesini oluşturan insanlara geleneksel medya mecralarından başka mecralarla ulaşabilme imkânı. Bu da kendi bütçeniz ve imkânlarını dahilinde reklam verebilme, satış yapabilme, hedef kitleyle iletişime geçebilme ve kendinizi onlara anlatma/gösterme imkânı anlamına gelir. Bu yüzden dijital pazarlamanın sahip olduğu dinamikler sayesinde pazarlama alanında büyük bir devrim olduğunu söyleyebiliriz.
Dijital Pazarlama Avantajları
Geleneksel pazarlama stratejileri ancak geleneksel medya organları aracılığıyla gerçekleştirilebilen pazarlama faaliyetleridir. Bu medya organları televizyon, gazete, dergi veya el ilanı gibi sınırlı mecralardır. Geliştirdiğiniz tüm pazarlama faaliyetleri bu alanlarla sınırlıdır ve televizyon, gazete reklamı oldukça maliyetli reklam alanlarıdır. Fakat dijital pazarlama sahip olduğu birçok özellikle bu engelleri ortadan kaldırarak işletmelere önemli avantajlar sunar. Bunlar;
- Dijital pazarlama faaliyetlerinde sosyal medyada mecraları, arama motorları, e-mail posta, web sitesi gibi birçok alanda reklam verebilirsiniz
- Çok düşük bütçelerle dahi farklı reklam alanlarında reklam oluşturabilirsiniz
- Dijital pazarlama faaliyetlerinde tüm veriler sayısal değerler ve somut verilerle ifade edilir
- Reklamınızı lokasyon veya zaman bazlı olarak istediğiniz yerde istediğiniz zaman dilimlerinde hedef kitlenize gösterebilirsiniz
- Hedef kitlenizi daraltabilir, reklamlarınızı sadece potansiyel müşterilerinize gösterebilirsiniz
- Hedef kitlenizle etkileşime girip onlardan gelen tepkileri anında ölçümleyebilirsiniz
- Farklı reklam modelleriyle hedef kitlenizi harekete geçirebilirsiniz. Size mesaj atmasını, telefonla iletişime geçmesini veya form doldurmasını sağlayabilirsiniz.
Dijital Pazarlama Nasıl Yapılır?
Dijital pazarlama ile ilgili en çok merak edilen konulardan bir tanesi de dijital pazarlanın nasıl yapılması gerektiğidir. Bu kadar reklam alanı ve seçenek varken size en uygun reklam modeli hangisidir? Öncelikle, dijital pazarlama faaliyetine başlamadan önce kendine uygun bir strateji oluşturmalısınız. Verdiğiniz her reklamın, ürettiğiniz her içeriğin bu stratejiye uygun olması gerekir. Aksi halde “biraz şurada reklam vereyim, biraz burada reklam verelim” mantığıyla hareket etmiş olursunuz. Sonuçta da maalesef reklamlarınızdan minimum düzeyde verim ve geri dönüş alırsınız.
Reklam stratejinizle birlikte dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da hedef kitle analizidir. Ürün veya hizmetinize ilgi duyabilecek potansiyele sahip kişiler sizin hedef kitlenizi oluşturur. Dijital pazarlama faaliyetinden önce bu kitlenin sınırlarını iyice belirlemeli, onları izleyip tanımalısınız. Çünkü üreteceğiniz içerikler onlara hitap etmeli, verdiğiniz reklamlar onların dikkatini çekmelidir. Aksi halde yaptığınız reklam, boşluğa atılmış taştan öteye geçemez.
Dijital Pazarlama Çeşitleri / Mecraları Nelerdir?
Dijital pazarlama için çizilebilecek kesin sınırlar yoktur. İnternet aracılığıyla erişebildiğiniz birçok mecrada reklam verebilir. Organik veya sponsorlu içerik pazarlaması yapabilirsiniz. Günümüzde en çok kullanılan reklam çeşitleri şunlardır;
- Arama motoru optimizasyonu (SEO); SEO web sitenizin arama motorlarında daha üst sıralarda yer alması için yapılan iyileştirme çalışmalarıdır. SEO ile web sitenize organik yollarla trafik almak amaçlanır.
- Arma motoru pazarlaması (SEM); SEM Google, Yandex gibi arama motorlarının sonuç sayfasına web sitenizin reklamını verme yöntemidir. Bu yöntemle web sitenize en üst sırada yer verebilirsiniz.
- Sosyal medya; Günümüzde Instagram, Facebook, Youtube, Twitter, Tiktok gibi sosyal medya mecralarında reklam oluşturabilirsiniz. Düşük maliyetlerle de gerçekleştirilebilen sosyal medya pazarlaması günümüzde marka ve işletmeler tarafından oldukça sık kullanılmaktadır.
- E – mail pazarlama: En eski dijital pazarlama yöntemlerinden biri olan e-posta pazarlaması ürün, hizmet, etkinlik, kutlama gibi faaliyetlerin e-mail yoluyla gerçekleştirilmesidir. Doğru iletişim yolları oluşturulduğunda az maliyetli ve etkili bir dijital pazarlama kanalı olabilmektedir.
- Influencer Marketing; Influencer, sosyal medya platformlarında yüksek takipçisi bulunan kişilere verilen isimdir. Bu kişilerle ortak çalışmalar yaparak marka bilinirliğinizi artırabilir, doğrudan ürün satışı gerçekleştirebilirsiniz.
- İçerik pazarlaması; İçerik pazarlama da nihai sonuç ürün veya hizmet satmak olsa da sizin otoritenizi gösterir. Hizmet verdiğiniz alanda ne kadar yetkin olduğunuzu göstermek amacıyla içeriklerin üretilmesidir. Bu içerikler, yazılı, görsel, video veya sesli bir şekilde olabilir.