Google AMP Nedir?

Google AMP nedir? Sorusu birçok web site sahibi, web site yönetici ve SEO ile ilgilenen kişileri yakından ilgilendiren bir sorudur. AMP Accelerated Mobile Pages kelimelerinin kısaltılmış halidir ve Türkçe’de hızlandırılmış mobil sayfalar anlamına gelir. AMP web sitelerinin mobil aramalarda daha hızlı yüklenmesi amacıyla Google tarafından geliştirilmiş bir sistemdir.

Peki tam olarak Google AMP nedir? Google uzun zamandır web sitelerinin mobil öncelikli indekslenmesi ve mobil arama sonuçlarının iyileştirmesi üzerinde çalışmaktaydı. Bu konuda geliştirdiği son teknoloji de AMP sistemidir. AMP sistemi, web sitelerinin mobil aramalarda daha hızlı yüklenmesi için sayfaların Google’ın kendi sunucularında barındırması ve içeriği kendi sitesinde bulundurmasına dayanır.

Google AMP Nedir? Ne İşe Yarar?

Google AMP, şirketin 2015 yılında duyurduğu yeni bir servisinin adıdır. AMP, mobil teknolojilerin yaygınlaşmasının ardından ortaya çıkan bir ihtiyacın giderilmesi amacıyla tasarlanmıştır. AMP teknolojisi web sitelerinin mobil aramalarda normalden 10 kat daha hızlı yüklenmesini sağlayan açık kaynak kodlu bir sistemdir. Bu sitem en sade haliyle şu şekilde çalışıyor; sizin belirlediğiniz web sitesi sayfalarınızı Google kendi ön belleğinde tutuyor. İlgili aramalar sonucunda da web sayfanızı Google kendi sunucusu üzerinden yüklüyor. Bu sayede sayfa, sizin sunucunuzdan yüklenme hızına göre çok daha hızlı bir şekilde yükleniyor.

Google AMP web sitelerinin mobil cihazlarda normalden çok daha hızlı bir şekilde yüklenmesine olanak sağlıyor. Günümüzde web sitelerinin yüklenme hızı ile web sitesinin aldığı organik trafik arasında önemli bir ilişki bulunmaktadır. Bu yüzden Google AMP web sayfalarının daha hızlı yüklenmesine olanak sağladığı gibi web sitelerinin rekabetini de etkileyebilmektedir.

Google AMP Nedir? Ne İşe Yarar?
Google AMP Neden Önemlidir?

Google AMP Neden Önemlidir?

Beklemek evrensel olarak insanların hoşuna gitmeyen, memnuniyetsizlik yaratan bir durumdur. Bu bekleme bir yemeğin pişmesi, beklediğiniz otobüsün gelmesi olabileceği gibi tıklanan bir web sitesinin/web sayfasının açılması da olabilir. Üstelik yüzlerce alternatif varken web sayfasının açılma süresi kullanıcıların tercihini etkileyen önemli bir kriterdir.

  • Akamia adlı şirketin yaptığı araştırmaya göre web sitelerinin açılma sürecinde 1 saniyenin %70 oranında düşmeye sebep olduğu belirtilmiştir.
  • Yine bir başka araştırmada web sayfası ziyaretçilerinin %25’inin 6 saniye içerisinde yüklenmeyen siteleri terk ettiği belirtilmiştir.

Web sitelerinin açılma hızı web sitesi trafiğini belirleyen ve arama motorlarınca da önemsenen bir metriktir. Özellikle e-ticaret siteleri veya haber sitelerinin dönüşüm oranının düşük oranlarda düşmesi bile önemli trafik ve ciro kayıplarına neden olabilmektedir. Google AMP bu bağlamda web sitelerine önemli avantajlar sağlayabilen bir sistemdir.

Google AMP Dezavantajları

Google’ın geliştirdiği AMP teknolojisine çalışma prensibi sebebiyle mesafeli yaklaşan uzman sayısı oldukça fazladır. Bunun sebebi AMP teknolojisinin web sitelerinin kendi sunucusu yerine Google’ın sunucularını kullanmasıdır. Bu da beraberinde bazı dezavantajlar getirebilmektedir. Bunlar;

  • AMP sistemini kullanabilmek için Google’ın JavaScript kütüphanesindeki kodları kullanmak zorunda kalmak
  • HTML için de durum benzer bir şekilde. Google bazı HTML kodlarının kullanılmasını zorunlu kılarken, bazılarının kullanımına izin vermemesi
  • Google aramalarında çıkan AMP sayfaları linklerinin web sitesine link olarak değer katmaması

Şu an giderek daha fazla web sitesi tarafından kullanılan Google AMP’nin dezavantajları eminiz ki; zamanla iyileştirilerek daha iyi seviyeye gelecektir.

Google AMP Dezavantajları
Google AMP Wordpress Kurulumu

Google AMP WordPress Kurulumu

Google AMP sistemi sadece özel web sitelerinde değil WordPress tabanlı web sitelerinde de kullanılabilen bir uygulamadır. Üstelik WordPress tabanlı web sitelerine AMP kurulumu oldukça basit bir sürece sahiptir. WordPress için AMP kurulumunu şu şekilde yapabilirsiniz:

  • WordPress tabanlı web sitenize yönetici girişi yapıp sol menüden “Eklentiler” sekmesini tıklayın
  • “Eklentiler” sekmesinin alt tarafından bulunan “Yeni Ekle” seçeneğini tıklayın
  • Sağ üstte çıkan arama kutucuğuna AMP yazıp aratınca karşınıza ilgili AMP eklentileri çıkacaktır
  • Kurulmasını istediğiniz AMP eklentisinin yanında bulunan “Şimdi Kur” seçeneğini tıkladığınızda eklenti sitenize kurulacaktır.

İsterseniz AMP eklentisini eklentinin kendi web sitesinden de indirip web sitenize kurabilirsiniz. Eklentiyi kurduktan sonra sol ana menüde AMP olarak bir menü eklenecektir. Gerekli AMP ayarlarını bu menüden yapabilirsiniz.

Google AMP Ücretli Mi?

AMP yani hızlandırılmış mobil sayfalar sistemi, 2015 yılında duyurulmuş ve 2016 yılından itibaren kullanıma açılmış bir sistemdir. Google AMP hizmetini kullanıcılara ücretsiz olarak sunar.

AMP’nin wordpress eklentilerini de ister kendi web siteniz üzerinden ister dış kaynaktan ücretsiz olarak indirip kullanmaya başlayabilirsiniz.