SEO rakip analizi web sitenizin arama motorlarında daha iyi organik trafik elde edebilmesi ve muhtemel rakiplerinizden öne geçmenizi sağlayan önemli bir işlemdir. Arama motorlarında yapılan anahtar kelime bazlı organik sonuçlar, belli sayıdaki web sitesinin sahip olduğu özelliklere göre belirlenir. Bu yüzden rakiplerin analiz edilmesi onlardan daha iyi sonuçlar alınması açısından çok önemlidir.
SEO rakip analizi birçok farklı şekilde ve araçla yapılabilmektedir. Bu makalemizde oldukça verimli sonuçlar alınan ve detaylı rakip analizi sunan bir SEO aracını tanıtacağız. SEO PowerSuite birçok farklı kritere göre rakiplerinizi belirlemekle kalmıyor, rakipleriniz hakkında önemli bilgiler de sunuyor.
SEO Rakip Analizi Neden Önemlidir?
Dijitalleşme ve internet çağı olarak anılan günümüz dünyasında dijital dünyada var olmak artık tüm markalar, işletmeler ve kurumlar için hayati önem taşımaktadır. Dijital dünya kendi içerisinde çok farklı dinamiklere ve mecralara sahip sonsuz bir evrendir. Bu evrenin en önemli unsurlarından bir tanesi de şüphesiz ki; arama motorlarıdır. Gün içerisinde arama motorları aracılığıyla milyonlarca arama yapılmaktadır. Hedef kitlenize ulaşmanın en etkili yollarından bir tanesi de anahtar kelime bazlı yapılan bu aramalarda üst sıralarda yer almaktır. SEO da tam bu noktada kilit bir göreve sahiptir. Çünkü; web sitenizin arama motorlarında üst sıralarda yer alabilmesi için web sitenizin ve içeriklerinizin arama motorlarının algoritma ve kriterlerine uyması gerekir.
SEO’nun kendi içerisinde birçok dinamiğe sahip olduğundan bahsetmiştik. Bu dinamiklerin önemlileri arasında rakip analizi yer almaktadır. Rakip analizi neden önemlidir? Arama motorları sonuçları listelerden belli sayıdaki web siteleri arasından bir sıralama oluşturur ve sonuçları bu şekilde kullanıcıya gösterir. Bu noktada web sitenizin diğer rakiplerden daha iyi sonuçlar alabilmesi için de rakiplerinizden organik trafik açısından önde olmanız gerekir. Bu yüzden rakiplerinizin hangi anahtar kelimeleri kullandığı, anahtar kelime sıralamasını ve rakiplerinizin backlinkleri hakkında bilgi sahibi olmanız sizi e önemli avantajlar sağlayacaktır.
PowerSuite SEO Aracı
Arama motorlarında daha iyi sonuçlar elde etmek emek ve strateji gerektiren bir işlemdir. Başarılı bir SEO stratejisi oluşturabilmek için de elde gerçek veri ve analizlerin bulunması gerekir. Bu bağlamda oldukça başarılı bir SEO aracı olan PowerSuite’in sunduğu özelliklerden faydalanabilirsiniz. PowerSuite SEO aracı ile;
- Piyasadaki potansiyel rakiplerinizin kimler olduğunu öğrenebilir
- Rakiplerinizin ön plana çıktığı anahtar kelimeleri öğrenebilir
- Bu anahtar kelimelerde kimin hangi sırada olduğunu görebilir
- Rakiplerinizin organik trafiğini görebilir
- Rakiplerinizin backlink sayılarını ve backlink kaynaklarını öğrenebilirsiniz.
Rakip analizi size arama motorlarında daha başarılır sonuçlar verebilmek için detaylı bilgiler sunar. Bu bilgiler ışığında kendi web sitenizde gerekli düzenlemeleri yapabilir, sizi başarıya ulaştıracak bir SEO stratejisi oluşturabilirsiniz. Şimdi, PowerSuite aracının nasıl kurulduğuna ve nasıl kullandığına bakalım.
PowerSuite Kurulumu ve Rakip Belirleme
PowerSuite SEO aracı içerisinde farklı araçlar ve özellikler barındırır. Rank Tracker adı verilen araç ile potansiyel rakiplerinizin kimlerden oluştuğunu detaylı olarak öğrenebilirsiniz.
- Rank Tracker aracını çalıştırmak için öncelikle “Rank Tracker” sekmesini tıklayın ve web siteniz için yeni bir proje oluşturun.
- Ardından sizin için en çok önem teşkil eden anahtar kelimeleri araca girin.
- Anahtar kelime girişinden sonra hedeflediğiniz arama motorlarını seçin.
- Anahtar kelimelerin analiz edilmesi biraz vakit alabilir
- Analiz bittikten sonra Preferences bölümünden Competitors alanına gidin ve Suggest seçeneğine tıklayın.
- Anahtar kelimeleriniz bazlı rakiplerinizi görebilirsiniz.
PowerSuite’in Google Analytics ve Google Console Entegrasyonu
PowerSuite çok yönlü bir SEO analiz aracıdır. Aracın kendi sunduğu analizler dışında Google Analytics ve Google Console ile entegre edilebilmektedir. Bu sayede PowerSuite bu analiz araçlarındaki verileri de çekerek daha detaylı bilgiler sunabilmektedir.
Bunun için öncelikle Enter site URL to check yazan alana web sitenizin URL’ini girmeniz gerekir. Ardından açılan pencereden iki seçenek görülecektir. Bunlar; Connect your Google Analytics account ve Connect your Google Console seçenekleridir.
Bu adımlardan sonra araca hangi anahtar kelimeler ve hangi arama motorları için analiz yapmak istediğinizi soracaktır. İlgili alanları doldurduktan sonra projenizi oluşturmuş oluyorsunuz.
Rakiplerin Mevcut Durumu ve Analizi
PowerSuite aracı ile rakiplerinizin alan adı ve anahtar kelimelere göre sıralamasını detaylı olarak öğrenebilirsiniz. Domain Competitors özelliği size rakiplerinizin alan adı ile ile ilgili rakiplerinizi gösterir. Topic Competitors bölümünde ise rakiplerinizin anahtar kelimelerde ve ilgili konularda hangi seviyede olduğunu görebilirsiniz.
Yukarıdaki adımları tamamladıktan sonra rakipleriniz hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz. Bundan sonra yapabileceğiniz adım rakiplerinizi daha detaylı olarak analiz edip veri toplamak olabilir. Bunun için Domain Strength aracından faydalanabilirsiniz. Bu araç sayesinde rakiplerinizin;
- Domain yaşını,
- Alexa sıralasını
- Arama motorları tarafından dizine eklenen sayfa sayısını
- Web sitesinin aldığı backlink sayısını
- Sosyal medya platformlarındaki durumunu görebilirsiniz.
PowerSuite SEO Analiz Aracı Özellikleri
PowerSuite analiz aracı ile organik aramalarda rakiplerinizle rekabet edebilmeniz için eşsiz veriler sunan çok işlevsel bir araçtır. Bu araç aracılığıyla hem kendi hem de rakiplerinizin site içi SEO ve site dışı SEO durumunu detaylı olarak görebilir, gelecek aksiyonlarınızı bu veriler ışığında belirleyebilirsiniz. PowerSuite analiz aracının sunduğu diğer hizmetler ise şu şekildedir;
- Rakiplerinizin kullandığı ve sıralama elde ettiği anahtar kelimeleri belirleyebilirsiniz
- İçerikleriniz için anahtar kelime önerileri alabilirsiniz
- SEO SERP analizi yapabilirsiniz
- Rakiplerinizin web sitelerinin yapıları hakkında bilgi edinebilirsiniz
- Rakiplerinizin site içi SEO optimizasyonlarını görebilirsiniz
- Rakiplerinizin içerik metriklerini görüntüleyebilirsiniz
- SEO açısından oldukça önemli olan rakip backlinklerini öğrenebilirsiniz