Web site tasarımı yapmak gitgide daha da kolay bir hal alıyor. Bu konuda pek çok platform hizmet veriyor ve çoğu da verimli sonuçlar almayı sağlıyor. Peki, bir web sitesini tasarlamak ve yayına almakla iş bitiyor mu? Kesinlikle hayır!
Web site tasarımı sürükle – bırak yöntemini benimseyen platformlar sayesinde herkesin üstesinden gelebileceği bir hal aldı bile. Fakat herkesin temel görsel prensiplerine ve bir web sitesini kullanıcı için ideal hale getirecek bilgi ve deneyime sahip olduğu söylenemez. Bu yazımızda, web sitesini nasıl bütünlüklü bir şekilde ele alabileceğinizi anlatmaya çalışacağız.
Web Site Tasarımı Neden Önemlidir?
Yapılan araştırmalar internet kullanıcılarının %38’inin web site tasarımı çekici ve düzenli olmayan sitelerden ayrıldıklarını, bir daha ziyaret etmediklerini gösteriyor. Dolayısıyla, sitenin işlevsel ve estetik boyutunu bir arada ele alabilecek, aynı zamanda SEO çalışmaları için de optimize edebilecek bir bakış açısına gerek duyuluyor.
Bu yazıda “Web site nasıl yapılır?” sorusuna cevap arayanlar için ayrıntılı olarak tasarım araçlarını anlatmayacağız. Bunun için WordPress, Wix gibi çeşitli araçlar mevcut. Dilerseniz bağlantılara tıklayarak daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Web Site Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilmelidir?
Web site tasarımı yapma işlemine başlamadan önce ve sonra yapılacak olan şeyleri şöyle sıralayabiliriz:
- Kuracağınız web sitesinin amacını ve nasıl bir strateji benimseyeceğini belirleyin.
- Son dönemlerde popüler olan web site tasarım anlayışlarını araştırın.
- Sitenizi hangi platformda kuracağınızı seçin.
- Hangi temanın ya da şablonun sizin için uygun olduğuna karar verin.
- Markanızın görsel kimliğiyle bu şablon ya da temanın uyumlu olmasını sağlayın.
- İçerik düzenleme ve optimizasyon.
- Düzenli analiz ve kontrollerle sitenizi daima güncel tutun.
Şimdi, bu maddeleri biraz daha ayrıntılandırarak anlatalım.
1. Web Site Tasarımı Yapma Amacınızı Belirleyin
Çok basit gibi görünse de üzerine en çok kafa yormanız gereken konu budur. Kullanıcılara ne vaat ediyorsunuz? Sitenizi hangi hizmet ya da ürün için açıyorsunuz? Nasıl bir müşteri kitlesine hitap edeceksiniz? Bunların hepsi cevaplaması zaman alan, derin sorular.
Unutmamanız gereken en önemli nokta, her ne satıyor ya da vaat ediyor olursanız olun, ziyaretçilerinizin aklında kalacak içerikler sunmanız gerekir. Bu bir slogan da olabilir, etkileyici bir görsel anlatım da. Karar size kalmış.
2. Web Tasarım Trendlerini Araştırın
Trendler önemlidir. İnsanların dönemsel olarak nelere ilgi duyduklarını anlamaya yarar. Fakat bu trendlere çok fazla güvenilmemelidir. Söylediğimiz gibi, bunlar “dönemsel ilgiler”le alakalıdır. Tasarımın evrensel kuralları ise her zaman geçerlidir. Dolayısıyla, neyin popüler olduğuyla ilgili bilgi sahibi olun ama tamamen onlara göre tasarım yapmayın.
3. Platformunuzu Seçin
Pek çok ücretsiz ya da ücretli platform sayesinde web sitesi yapım ve bakım aşamaları çok daha kolay bir hal aldı. E-ticaret, blog, kurumsal site gibi pek çok ihtiyacı karşılayacak platformlardan birini seçin.
4. Şablonunuzu / Temanızı Seçin
Web sitenizi hangi platformda kuracağınıza karar verdiniz. Şimdi, sıra bu sitedeki temalardan birini seçmekte. Eğer yazılım biliyorsanız bu kısım sizin için çok da önemli olmayabilir. Fakat bilmiyorsanız, ileride sitenizle ilgili herhangi bir bakım işlemi yapmak istediğinizde bu temalar sorun ya da kolaylık çıkarmak üzere karşınızda olacaklar.
5. Marka Kimliğinizi Uyarlayın
Eğer bir kurumsal kimlik çalışması yapmışsanız ve bu kimliğe uygun promosyon ürünler, afişler vb. tanıtım araçlarını kullanıyorsanız, web site tasarımı bu kimliğe uygun olmalıdır ki potansiyel müşteriler iki farklı medya arasında bağlantı kurabilsinler.
Marka Renkleri
Renklerin insanların üzerinde psikolojik etkileri olduğu biliniyor. Markanız için hazırladığınız kurumsal kimlik renklerini de buna göre yaptığınızdan eminiz. Eğer yapmamışsanız bu konuda iyi çalışmanız ve site tasarımınızı buna göre yapmanız gerekiyor.
Yazı Stili
Kurumsal kimlik için seçilmesi gereken bir diğer öğe de yazı stili / font. Fontların da renklere benzer etkileri vardır. Örnek vermek gerekirse, Helvetica yazı stili daha çok uyarı levhaları gibi yerlerde kullanılır. Çünkü mesajı çok net ileten keskin bir yazı tipidir. Yaratmak istediğiniz imaj ciddiyse Helvetica gibi bir fontu tercih edebilirsiniz. Ya da daha eğlenceli bir şeyler. Karar sizin.
6. İçerik ve Optimizasyon
Web sitesinin temelini attıktan sonra geriye kalan kısım içeriktir. Eğer SEO çalışmaları yapmayı düşünüyorsanız –ki bu artık her işletme için zorunluluk haline geldi- içerik kısmına özellikle eğilmelisiniz. Siteye eklediğiniz görsellerin boyutları, site içi yönlendirmeler, sitede bulunan metinlerin özgünlüğü gibi pek çok konuyu dikkate almanız gerekli. Aksi takdirde Google, Bing gibi arama motorlarında görünür olma ihtimaliniz düşük olacaktır.
7. Analiz Edin ve Geliştirin.
Bundan sonraki aşama ise web site tasarımı konusundan SEO konusuna geçmemizi gerektiriyor. Google Analytics, Google Search Console gibi araçları kullanarak sitenizde en çok hangi içeriklerin trafik aldığını, aylık ortalama ziyaret oranınız gibi bilgilere erişerek bunları, web sitenizi daha otoriter hale getirmek için kullanmalısınız.